Klassisk kastrullkaka


Från Köksalmanacka 1994 kommer detta oerhört smarta och jättegoda recept. Snabbare och enklare går det knappast att få till en smarrig kaka med fyllning från frysen eller höstens äpplen.
Receptet är gjort av hembakningsrådets Bisse Grenert:
– Den är billig, den är urgod och man tar vad man har i fråga om fyllning, säger hon i Kökskalendern från 1994.

Kastrullkaka
Ingredienser
4 portioner
125 g smör (eller margarin)
1 ½ dl socker
1 ägg
1 ½ dl mjöl

Förslag på fyllning
2 äpplen + kanel
1-2 dl hallon, blåbär eller röda vinbär

Garnering
2 msk pärlsocker

Gör så här

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Smält margarin i en kastrull på svag värme. Ta kastrullen från plattan.
  • Tillsätt sockret och mjölet. Rör om, gärna med en degskrapa.
  • Tillsätt ägget och rör om till en jämn smet. Använd degskrapan.
  • Häll smeten i en smord form, gärna med löstagbara kanter, cirka 24 cm i diameter.
  • Tryck ner önskad fyllning i smeten. Äpplen ska skalas och klyftas.
  • Strö pärlsocker över.
  • Grädda i mitten eller nedre delen av ugnen i 15 till 20 minuter. Kakan ska få en svagt brun färg runt kanten och bli lite hård. Gärna lite kladdig i mitten dock.
  • Servera kakan ljummen eller kall tillsammans med vispad grädde, glass eller vaniljsås.
Etiketter:

Lägg till en kommentar